Høstens viktigste konsert, kommer du?

I går kom pressemeldingen fra koret, og den har gått ut til aviser i våre lokalområder.

«Velkommen til høstens viktigste konsert.

I disse tider er det mye på tapetet rundt om på konsertarenaer i landet, men høstens viktigste konsert finner sted på Kolben Kulturhus nå den 3. november; På Grensen til Allsang med korgruppen Wicked Rock Circus, som består at en miks av dyktige musikere, med årelang erfaring fra norske konsertscener, og amatører som aldri har stått på en scene før.

Konserten vil presentere et potpurri av kjente låter fra skandinaviske artister, som blant annet Gasoline, Roxette, ABBA, Stage Dolls, og CC Cowboys.

Dette kan sies å være høstens viktigste konsert, fordi inntekt for konserten går nemlig til Kreftforeningen og Sykehusklovnene. Dette er to ideelle organisasjoner som fortjener, og trenger, all den støtte de kan få.

Ildsjelen, Morten Skaug, har satt opp forestillingen 2 ganger før, og har vært primus motor for dette koret som i starten bestod av bare menn. Denne gangen har de klart å få med seg hele tre damer på scenen med dem. Selv om det har vært noen utskiftninger i koret, så består noen av de opprinnelige medlemmene på scenen denne gangen også; Morten selv, Tommy Sand, Raymond Wiig og Knut Einar Evenmo. Denne gangen har de fått med seg Trond Hoff, Elisabeth Bøvold, Elin Mikkelsen og Nann Jovold-Evenmo. I bandet er det flere av medlemmene som har vært med tidligere, og de består av Lasse Bjørn Johansen, Bjarne Torud, Kai Asker og Simon Sigurdson.

Han sier han kunne alltids gjort som så mange andre og startet en innsamlingsaksjon via sosiale medier, men velger heller å invitere til et dundrende sceneshow hvor folk i alle aldre kan komme og synge med på sine allsangfavoritter gjennom tidene. For det er trossalt mye mer moro å delta eller være til stede mens man støtter en god sak.

-«Denne gangen vil også inntektene av konserten går til veldedige organisasjoner og i år har vi valgt å dele overskuddet med Sykehusklovnene, som er en ideell organisasjon som sprer glede hos barn på norske sykehus». Sier Skaug.

Deltagerne i koret gir av sin tid for å støtte sakene og har jobbet nesten et år for å komme i mål med konserten. -«Alle vi har noen vi kjenner som har eller har hatt kreft. Mange av oss kjenner et barn som har vært innlagt på sykehus i land tid. Derfor er det viktig for oss å få være med på å støtte Kreftforeningen og Sykehusklovnene»

Vi lover er kjempeshow den 3. november i Kolben Kulturhus. Og oppfordrer alle til å komme å støtte disse to foreningene sammen med oss.

Wicked Rock Circus»

Kronisk syk eller ikke?

Jeg har en diagnose som heter Hemicrania Continua.
Dette er en kronisk hodepinelidelse, som det ikke finnes noen kur for per dags dato. Ikke blir den forsket noe særlig på heller, fordi det er få som har diagnosen. Der folk flest kan ta en pinex eller paracet for sin hodepine, så finnes det ingen smertestillende som demper min hodepine, og jeg har den 24/7, hele året. 
Det har siste 14 mnd ikke vært en eneste dag jeg ikke har hatt kronisk hodepine. 
Der leger og spesialister spør “på en skala fra 1-10, hvor vondt er det”, så er jeg i mellom 15 og 25 daglig. Det vil si så ekstreme smerter at man ikke klarer fungere normalt. Det går ut over det sosiale, familien, hukommelsen min, og rett og slett påvirker hele livet mitt på mange måter. 

Er ikke du kronisk syk? Joda jeg er faktisk syk. Invalidiserende syk faktisk. Selv om det ikke synes utenpå. Jeg unner ingen mine hodepinesmerter; og håper virkelig ingen andre får samme smerter eller smertenivå. Ikke en gang om jeg hadde en verste fiende. Jeg har en diagnose, og den er fastsatt av intet mindre enn 3 spesialister, og to av dem er Norges fremste å hjernesykdommer og smertetilstander i hjernen. 
Derfor er jeg syk ja, men det betyr ikke at jeg ønsker legge meg ned å dø. Selv om der ikke finnes smertestillende, så prøver jeg fungere så godt jeg kan, når jeg kan. 
Det er ingen andre enn Knut Einar og guttene han som ser meg når jeg er på mitt verste, nemlig flere dager i strekk i sengen, i mørket uten lyder, lys eller noen form for støy som kan påvirke. Når kroppen kollapser så er det lite annet enn morfin som hjelper meg gjennom smertehelvetet. 
Selv om det er konstante smerter så jobber jeg kontinuerlig med å selv forsøke stagge dem. På ren skjer vilje. 
Du ser ikke syk ut! Da lurer jeg på; Hvordan ser ensom er syk ut? Må man halte eller være fordreid av smerter? Eller er det en mal for hvordan man ser syk ut. Som sagt over er det å være syk ikke noe som alltid man viser frem til andre, for det er kun de nærmeste som ser meg, og ser helvete jeg gjennomgår på daglig basis. Jeg flasher det ikke i alle medier og kjører en “se på meg jeg er syk”-front. Jeg velger heller skrive om andre ting, være engasjert når jeg klarer, og være sosial når jeg har mulighet. Jeg biter også tennene sammen i sosiale tilstelninger, og folk tror jeg er helt frisk. Men vi har avlyst mange avtaler med venner og familie, rett og slett fordi det der og da ikke var mulig å gjennomføre noe sosialt pga hodet mitt, og jeg ikke orker sitte neddopet i en krok for å bevise at jeg er dårlig. Jeg har faktisk ikke noe å bevise for noen, og der er ingen som har rett til å se meg på mitt verste! 

Hvordan kan du da synge i kor? Nå er dette noe jeg gjør av og til, ikke hver dag, og kanskje mer nå som det er konsert om 14 dager.
Men smertene er der både når jeg synger og ikke synger. Og jeg øvde ikke med koret hele sommeren fordi jeg lå langflat i sengen eller på sofaen. Koret er eneste grunnet til at jeg klarer mobilisere krefter til å komme meg ut av sengen, huset og å være sammen med andre mennesker. Hver gang jeg har vært på øving, så ender Knut Einar opp som “sykepleier” i et par dager etterpå. Fordi kroppen kollapser grunnet smerter. 
De i koret har sett meg når jeg er grå i trynet av smerter, men likevel sloss meg gjennom “mine låter”, fordi dette er noe som faktisk gir meg glede; Å synge og være sosial med disse spennende og flotte folka. 
Og så er det faktisk til en god sak. For selv om det er lite eller ingen forskning på min diagnose; Så er det mye som skjer på kreftfronten, og mange barn som gledes av Sykehusklovnene rundt om på norske sykehus. Og det er for meg viktig å delta på noe som kan skape nye metoder innen kreftforskningen, samt glede andre som er syk. 

Legene er tydelig på at jeg skal forsøke være sosial. Og jeg er enig. Det handler om å ta de gode stundene og gjøre dem verd å huske. 

Sånn, er dere fornøyd nå? 

Ha en fin dag, og håper alle er friske og raske og slipper bekymre seg for smerter. 

Nann Jovold-Evenmo 

Hvorfor FNYSER folk av Blå sløyfe??

Jeg har vært borti flere som fnyser av Blå Sløyfe, og en venninne sa det samme; «Mange fnyser av blå sløyfe» Til og med menn fnyser av den,
I over 20 år har kvinner hatt rosa sløyfe, og både Cirkle K/Statoil og andre har kjørt inntektsgivende kampanjer til inntekt for rosa sløyfe. Ingen kjører kampanjer for blå sløyfe eller Movember som der kalles. Bortsett fra Kitchen som har Blå Sløyfe kopp 😊
Creds til dem.

I media leser man hele oktober, som er rosa sløyfe-måned om brystkreft, kvinnesak, kvinnehelse og alt som har med kvinner å gjøre.
Men i november er det ganske så stille.
Kanskje et og annet drypp om Blå Sløyfe, som kreftforeningen har klart å få inn en plassering på.

Er det så at vi ikke gidder å snakke om menns helse?

Min egen far var 58 år da han døde, og hans far var også 58 år da han døde. 
Min bestefar døde av lungekreft grunnet sitt arbeid på “malmen” i Narvik, og min far døde nok av diverse medisinske komplikasjoner grunnet sykdom. Han hadde bechtrevs syndrom, sjøgrens syndrom, og hadde hatt flere komplikasjoner som kommer grunnet disse sykdommene. 
Bechtrevs er ifølge Norsk Helseinformatikk IKKE arvelig, men det som har den har alle fått påvist vevstype, kalt HLA-B27. Personlig må jeg si meg uenig, da stor del av farssiden min har bechtrevs syndrom, både menn og kvinner. Derfor finner jeg det vanskelig å tro at dette ikke er noe som går i arv.
Nå er det slik at menn i større grad enn kvinner sliter med psykiske lidelser, hjerteinfarkt, livsstilssykdommer og, ikke minst er det, bare menn kan få Prostatakreft. 

En slektning fikk prostata for en god del år siden, og det var full åpenhet om dette. 
Men det allikevel så tabu at man ikke snakker om det offentlig. 
Så i min brors bryllup, så ble jeg stående med han som hadde hatt kreft, og en annen person, hvorpå jeg spør han som da var under rekonvalesens etter operasjon; 
“Nå, onkel, hvordan går det med stellet? Blir du bra?”
Han smiler og svarer “Joda, stellet har det bra nå, men vi tar jo tiden til hjelp” 
En som overhørte dette kom etterpå bort til meg og sa at det ikke var “Passende å ta opp slike tema”, Jeg svarte at “Nei vel, skal vi fortsette late som om verden er prikkfri? At ingen sykdommer og diagnoser forekommer?” Vedkommende gikk. Både min onkel og tante ristet på hodet over at folk er så sneversynte og ikke tåler å snakke om dette tema. 

Men en ting er sikkert; MENN DØR TIDLIGERE ENN KVINNER:

Jeg forsøkte å finne årsaker til at menn dør tidligere enn kvinner. 
Jeg var inne og tittet på statistikk over de ti mest vanlige dødsårsakene i Norge, og det fant jeg 
1. Hjerteinfarkt.
Her viser det seg at menn i større grad enn kvinner får dette i ung alder. 
Dog etter fylte 80 begynner kvinnene og ta igjen menn, etter fylte 90 er det faktisk flere kvinner enn menn som dør av dette. 
Dog sannsynligheten for at flere kvinner enn menn dør av hjerteinfarkt etter fylte 90 er nok fordi det er flest kvinner i denne aldersgruppen. 
kilde folkehelseinstituttet

Jeg skal hoppe over andre sykdommer på listen fordi det er to andre som utmerker seg når det kommer til menn: 

7 plass er det (2016) selvmord 
Omlag 4,2% av befolkningen begår selvmord, og det er det flere menn enn kvinner som tar selvmord. 
4 ganger så mange menn som kvinner tar selvmord.
Vi kjenner alle noen som har mistet en nær dem til selvmord.
I Norge er selvmord hoved-dødsårsaken for menn mellom 15 og 49 år. 
Rundt 60% av alle selvmord er i aldergruppen under 60 år. 
Blant de med psykiske lidelser er risikoen høyest, i tillegg kommer tap av arbeid, personer med nevrologiske sykdommer, seksuelt misbruk og dårlig selvbilde opp som risikofaktorer. 

10. plassen er (2016) prostatakreft. 
Denne krefttypen får omlag 5100 menn hvert år, og dette er en 4 dobling på de siste 60 årene 
2,3% av den mannlige befolkningen vil få prostatakreft ila livet. 
1 av 10 dør av prostatakreft i EU, og halvparten er over 80 år når de dør. 
I år, 2017, fikk menn endelig blå sløyfe av kreftforeningen, det vil si at alle som kjøper blå sløyfe er med på å støtte opp om forskning på denne sykdommen i Norge. 
I følge kreftforeningen er det ofte tilfeldigheter som fører til at prostatakreft oppdages, og kunnskapen om hvorfor denne sykdommen oppstår er fortsatt uviss. 

Blå Sløyfe og Prostatakreft:
Kreftforeningens Blå Sløyfe aksjon er til inntekt for nettopp prostatakreft.
Pengene går til forskning og opplysningsarbeid om sykdommen, fordi forskere vet fortsatt ikke hva som er grunnen til at så mange menn får denne sykdommen.

Mange menn snakker ikke om sykdommen, fordi prostatakreft er et tabulagt emne, og alle tror det bare hender «eldre menn med inkontinens». Yngre menn snakker i hvert fall ikke om diagnosen, og det er vanskelig å få disse til å sjekke seg hos lege.
«fingern i rumpa? ÅH NEI!» Eller den jeg synes er mest idiotisk «Finger i rompa? Ikke faen, jeg er ikke homo!» Det hjelper ikke være homofob om du dauer av prostatakreft, mener nå jeg.

For å finne ut om en mann har prostatakreft vil man både kunne utføre kliniske tester ved at legen undersøker prostata ved å kjenne på denne via endetarmen. Mange menn synes dette er ubehagelig og utsetter nok sjekken pga dette. 
I tillegg vil man ta blodprøver da Prostataspesifikt antigen (PSA) er et protein som skilles ut fra kjertelcellene i prostata og måles i blodet. 
I Norge har anbefalingen vært kun PSA-screening for menn med vannlatingssymptomer og/eller med arvelig belastning for prostatakreft.
Men det er fordeler og ulemper ved å ta denne screeningen fordi den kan skape unødvendig redsel da PSA også kan forekomme ved 
-Godartet forstørrelse av prostata
-Betennelse i prostata
-Blærebetennelse
Ved forhøyet PSA og mistanke om prostatakreft må kreftdiagnosen stadfestes gjennom undersøkelser av prostatavevet i mikroskop (histologisk analyse), før behandling iverksettes.
(kilder: Prostatakreftforeningen og kreftforeningen) 
I følge Gøteborgstudien om prostatakreft, så viser det seg at screening hyppigere enn anbefalt er med på å forhindre utbredelse og dødelighet blant menn med denne sykdommen. 

Hvorfor tar jeg opp dette? 
Jeg har sittet og lest på mange forumer, og fulgt debatter på sosiale medier, hvor der er det en gjenganger blant kvinner om at menns sykdommer tas mer alvorlig enn kvinners.
Det er jeg uenig i!
Rosa Sløyfe har vi hatt har vi hatt siden tidlig 90-tall, mens Blå sløyfe ble lansert ført i 2017. I tillegg er det dette med at menn mener Blå Sløyfe aksjonen feminiserer deres problemer. Men gjør vi det? Eller er det bare tabulagt og flaut å prate om?
Oppmerksomheten rundt kvinnesykdommer har vært stor hvor både brystkreftsaken, Sjekk deg – livmorhalskreft har vært fremtredende. I tillegg favoriserer vi kun jentene i vaksinetilbudet mot HPV-. 

Gutter i alderen 12-22 bør få HPV gratis.
Når det gjelder HPV-vaksinen mener jeg bestemt at gutter og unge menn diskrimineres av Norsk Helsepolitikk, og at de ikke ser alvorsgraden i dette. Nå får guttene i en viss alder dette, men mange faller utenom. De som er for gamle til å få den gratis, altså over 15-år.
Gutter burde hatt likt tilbud av denne vaksinen med tanke på spredning av HPV, og kreft i penis og forhud. 
Hvert år får 480 ungdommer kreft grunnet HPV-viruset, og 96 av disse er gutter. 
I tillegg kan dette viruset gi kjønnsvorter, noe som både rammer gutter og jenter. 
Omlag 70% av de som har sex vil få dette viruset i løpet av livet, og 10% vil få kjønnsvorter
Selv om man ikke har symptomer, så kan man spre denne sykdommen til andre, som igjen kan utvikle kjønnsvorter eller kreftsykdommer. 

I tillegg sliter menn med andre problemer som f.eks impotens, som et ekstremt tabubelagt emne som kan forekomme grunnet fysisk eller psykiske problemer. Dette problemet kan også ødelegge ekteskap og samliv, fordi det ikke snakkes om og man ikke finner årsaken til problemet.

VI må slå et slag for menn og menns helse, for vi har ikke råd å miste våre kjære; 
Kreftformer, hjerteinfarkt, eller selvmord skal ikke få lov å ta fra oss de menn vi elsker. 
For det er snakk om våre fedre, ektefeller/samboere, sønner og brødre. 

SKAL DU KJØPE BLÅ SLØYFE? 
DET HAR JEG! 

Hvem har ansvar for din sikkerhet?

På twitter havnet jeg i en lang diskusjonstråd om kvinners trygghet og om menn som stigmatiseres av kvinner. 
Det fikk meg til å undre på hvorvidt vi skal være redd nettroll som sitter og føler seg krenket av kvinner som mener de må ta forhåndsregler når de er ute å går en tur. 

Trusler over nettet.
Flere av kvinnene har mottatt trusler over nettet, og det er noe man bør anmelde med en gang. 
En person som er truende i språket mangler etter min mening både en og ti skruer. men det er et fåtall som er tøff, eller skal vi si idiot nok, til å stå for dette når de møter vedkommende face2face. 
Samtidig er det ikke å stikke under en stol at trusler via nettet er noe som forekommer i stor grad, både av menn og kvinner. Og dette er iht politiet vanskelig å ta tak i, samtidig som det er såpass økende at nesten alle har vært bort i det, på en eller annen måte. De som tas for trusler har en tendens til å skylde på “et par pils, og så tok det av”. Mens andre igjen mener de ikke har gjort noe galt, de har da bare diskutert. Dessverre er det også mange skjulte trusler som forekommer, og dette handler om å “føle seg truet” i like stor grad som at man har konkret blitt utsatt for en trussel. 
Jeg har selv fått min andel trusler, ja til og med drapstrusler, over internett. 
Men jeg går fortsatt ikke rundt og er redd for å bli drept, voldtatt eller skadet av disse. 
Det handler faktisk om å se hvem som er farlig. 

Trusler face2face
Jeg ble overfalt av en tulling på et utested i 2002/2003. Han var trekt opp av en sykelig sjalu kjæreste, som i lang tid hadde påstått at jeg hadde “stjålet” typen hennes. Noe som var pisspreik fra ende til annen. Jeg hadde ikke interesse for fyren i det hele tatt, vi trente sammen. 
Ihvertfall, kvinnen klarer på en fest på gymet å få han så “opptrekt” å sint at han sprang på meg på utestedet senere på kvelden. 
Det ente med at jeg anmeldte han og det ble sak.
Dog under rettsaken ble jeg fortalt av hans forsvarer at dette hadde med en trekant å gjøre, hvorpå jeg veldig tydelig kommenterte at jeg aldri har hatt en trekant, fordi jeg mener sex er mellom to personer som er glade i hverandre. Og dessuten ville jeg ikke tatt i han (anmeldte) med pølseklype engang. 
Jeg mistenkte det var trekantforhold hun (advokaten) mente, men dessverre ordla hun seg som en komplett idiot! 
Fyren ble dømt, og godt er det. 
Trusler face2face er likevel etter min erfaring innen personsikring lite sannsynlig at det vil skje noe annet enn disse truslene. Selvsagt er trusler skremmende mot ens person, og man føler seg ekstremt usikker og redd. Men sannsynligheten for at vedkommende vil gjøre deg noe der og da er liten. 
De som er tilregnelig til å gjøre dette, det er de stille og supersaklige. 
Det er min profesjonelle erfaring. 
Kvinner er faktisk mer tilregnelig til å gå fysisk til angrep på deg under en face2face-situasjon. Hvorfor? Tja, kanskje det handler om å hevde seg, eller at de selv er så redd at de velger gå til angrep. I mitt tidligere yrke var det oftere kvinner som gikk til fysisk angrep, enn menn. 

Stigmatisering av menn. 
Jeg har lenge forsøkt å få både media og politikere til å slutte bruke “MANN” når vi snakker eller skriver o gjerningsperson. Dette fordi det er stigmatiserende å være mann når man hele tiden leser eller hører om voldtekstsmann, overgrepsmannen, voldsmannen, osv. Det er begreper som er negativt assosiert med menn. Og når vi vet at kvinner utfører vold i hjemmet i større grad enn menn, voldtekt av menn også forekommer, overgrep også skjer av kvinner, så er dette et begrep vi må slutte bruke. De to styggeste overgrepssakene i nyere tid er det faktisk mødre som stod for. Ergo er definisjonen overgreps,voldtekts,voldsmann noe vi må fjerne. 

Trenger vi være redd menn? 
Jeg mener nei. Menn er ikke farlig. Menn som gruppe eller enkeltindivider er ikke farlige. Men det er noen som er det. På lik linje med at det er noen kvinner som er farlige. Derfor er det veldig leit at kvinner skal føle at de må ta forholdsregler når de skal ut av døren hjemme. 
Media har også en rolle i dette, fordi de har vært med på å stigmatisere et kjønn som overgripere. Medias rolle er ganske klar, for de har en tendens til å henge seg opp i kjønn når de skriver om vold og voldsutøvere. På linje med at de henger seg ofte opp i etnisitet. 
Vi må huske på at de fleste voldssaker, overgrepssaker og voldtektssaker aldri når mediene og ikke rettssystemet heller; Så hvor vidt det faktisk er menn vi trenger være “redd” kan være en misoppfatning. 
Nå har jeg, som sagt tidligere, jobbet med personsikring. Det vi kaller livvakt. Og det som jeg selv oppdaget her var at kvinner er i større grad voldutøvere. Selv om volden de utfører kanskje ikke alltid er så fysisk skadelig , så er det psykiske elementet til stedet. Kvinner er det værste å jobbe mot når det kommer til vold i hjemmet, vold og trusler mot kjente mennesker, eller i det hele tatt når det er snakk om vold, trusler og overgrep. Fordi kvinner er “snikete” og ofte får fripass fordi de er kvinner. 
En aggressiv mann vil du har større sjanse for å vite hvor du har, men ikke en kvinne. Det er mine erfaringer. 

Er det galt å hevde at kvinner bør ta selvforsvarskurs? 
Noen mener det er slemt å hevde at kvinner må ta selvforsvarskurs. Personlig mener jeg det er slemt å ikke gjøre det, fordi å leve i konstant frykt er ikke et liv verd å leve. Gode selvforsvarskurs vil jobbe med det psykiske også, og gi knagger å henge ting på mentalt, ikke bare hvordan du skal skade overfallspersonen
Som utsatt for overfall selv, så mener jeg bestemt at å gå rundt å være redd er bortkastet tid og energi. Man klarer ikke nyte livet eller glede seg over å bo og leve i et av verdens mest fantastiske land. Derfor burde selvforsvar være obligatorisk for kvinner, og unge kvinner på ungdomsskolen eller videregående skole. 
Jeg tror ikke verden er mer utrygg enn før, men vi har nå tilgang til forskjellige medier vi ikke hadde før i tiden, og da er det lettere å finne informasjon om overgrep, vold og voldtekt. Nyhetene er mer tilgjengelig og skriver om det oftere enn før. Tidligere var dette slik man ikke fikk høre om, men det skjedde. 

Jeg ønsker vi skal slutte stigmatisere menn som overgripere og utysker. 
Jeg ønsker at kvinner skal ta selvforsvarskurs som også jobber med det mentale. 
Jeg ønsker at media skal slutte omtale overgripere, voldtekstforbrytere og voldsutøvere som menn, men heller bruke person. 

Og så ønsker jeg er samfunn hvor man som kvinne, og mann, slipper å være redd. 

Nann Jovold-Evenmo 

Hvorfor blir vi så sjokkerte når menn er ofre for seksuelle overgrep

For min del handler dette om skylapper. 
Vi har i lang tid konsekvent nektet for at menn kan utsettes for seksuelle overgrep, være en svak part, og være offer for kvinners seksuelle trakasseringer. 
I tillegg har menn som har varslet om seksuelle trakasseringer, overgrep og voldtekter blitt latterliggjort både hos krisesentre, politi, og for ikke snakke om alle som snakker høyt om overgrep i dette landet. 
Menn har hele tiden vært ensbetydende med “Overgriperen”, mens kvinner har vært “offer”; og det har vært slik det skal være.
Opplest og vedtatt.

Dessverre er det med alt som er “opplest og vedtatt” en sannhet med ekstreme modifikasjoner. 
For seksuell trakassering, overgrep og voldtekt handler ikke om kjønn, det handler om makt og maktforhold. 
En ung mann som føler at han tvinges inn i et seksuelt forhold med en mye eldre kvinne, som attpåtil sitter på nøkkelen til hele hans liv i form av bolig, klær, omsorg, osv er maktesløs overfor denne kvinnen. Dette uansett om han er fysisk sterkere. 
Menn som utsettes for overgrep og voldtekt av kvinner er ikke fysisk svake, men de er i et skjevt maktforhold, hvor kvinnene sitter med makten. PÅ lik linje som den mannlige overgriper overfor en kvinne; så er det makten denne innehar psykisk som er utslagsgivende. 
Makt er følelser, og kan være skam, hat, selvhat, destruktiv atferd, men ofte er det snakk om overtak som den ene har på den andre. 

Kvinnene manipulerer seg inn hos disse unge menn, og det er slik andre overgripere ofte holder på; 
Sakte innynde seg, finne svakheter, vise omsorg, og til sist slår de til. I flyktningsaken som avdekkes nå i media handler det om at disse kvinnene har først vært omsorgsfulle, tillitsskapende, og gitt inntrykk av å ville dem vel. På den måten har disse unge menn senket guarden, latt kvinnene ta vare på dem, og fått en omsorg de manglet. Mange av disse har også traumer som ikke er bearbeidet, og som burde vært behandlet, men derfor er psykisk svake og lett mottakelig for manipulering. 
Som en slange som sniker disse kvinnene seg sakte innpå byttet. 
Det maskeres som at de har følelser for den unge mannen, men har de egentlig det? 
Overgripere bruker også følelser for å oppnå makt. Disse unge menn vil ikke såre den som har vist omsorg, gitt dem tak over hodet, muligheten til frihet i et land uten krig. Så følelsene kan være et våpen. 
Du vil ikke såre, du er redd for å såre, og da blir man med på noe man egentlig ikke ønsker. Men redselen for å såre noen er så sterk, for man føler man står i gjeld til disse kvinnene, og derfor lar du det skje. 
DET er essensen i et overgrep. 

Skjer dette kun asylsøkere? 
Svaret er nei. I PROBA sin rapport om vold mot menn, så kommer det frem at denne typen manipulering er vanlig hos kvinnelige voldsutøvere og overgripere. Det å bruke følelser mot mannen er vanlig, enten det er i form av følelsesmessig utpressing som at man “tar barna fra dem” eller “går fra dem” osv, men også der hvor menn er redd for å tape status, makt og omdømme.
Hvem vil ha en ansatt eller leder som lar sin kone manipulere han så han er svak? 
En annen ting er “omsnuingsprinsippet”, som ikke er vurdert i asylsaken, men som garantert foreligger i noen av sakene; 
Altså der kvinnen innynder seg, for så å snu om på saken. Anklage han, eller sier hun vil anklage han for voldtekt, overgrep, seksuell trakassering. 
For spør deg selv; Hvem vi DU tro på, innerst inne? 
En mann som fortalte at kvinnen drev overgrep, eller kvinnen som gråtende fortalte at han hadde voldtatt henne. De fleste ville trodd kvinnen, både ut i fra reaksjonen, tårene og hysteriet. Men også fordi det er opplest og vedtatt at kvinner er ofre, menn er overgripere. 
I følge BUFetat er dette klassifisert som psykisk vold, og skal straffes som vold. 
Men det er vanskelig å få dømt noen fordi menn er større, fysisk sterkere, og vi lever i en verden hvor kvinner er omsorgspersoner og vi har vansker med å tro at de kan gjøre noe slikt. 

Hva skal til for at vi tror menn? 
Først og fremst trenger vi en holdningsendring, både hos offentlige instanser. Men også hos oss selv. 
VI må tørre innrømme at overgrep ikke handler om fysisk styrke, men makt. 
Mange overfallsvoldtektspersoner er ikke store og sterke. De kom plump på, utførte kanskje skremmende vold, og manipulerte et livredd offer. 
Sovevoldtekt med noen man kjenner handler ikke om fysisk styrke, men trygghet som er falsk. 
Overgrep viser seg ofte handle om relasjoner som er bygget, et offer som er manipulert til å føle seg trygg først, så når overgrepet er et faktum ender offeret opp med den som bærer skylden og skammen. 
Seksuell trakassering handler om det samme; Man trår over grenser, og man maskerer det ofte som fleip, moro, og mener offeret må “tåle spøken” eller “tåle det som kommer”. Er det en mann så må han tåle det mer, fordi menn skal liksom være hardhudet, tøffere, og “it’s a mans world”. 
Men det det handler om er at vi er skrudd sammen slik at vi tror kvinner er svakere enn menn, fordi det vi ser er fysisk størrelse. 
Det handler om at vi ikke tror menn fordi det ikke er maskulint, mandig, eller at en mann kan presses til å få ståpikk. 
Det handler om at vi er for opptatt av å tillegg mennesker egenskaper basert på kjønn, ikke person, følelser, maktforhold osv. 
Vi må endre holdninger til menn som offer. 

Når vi vet at 57% av alle unge menn og gutter på ungdomsskole og videregående skole utsettes for seksuell trakassering. 
Når vi nå får stadfestet at menn i sårbare situasjoner utnyttes av kvinner. 
Og når vi nå endelig får medias oppmerksomhet på at menn kan være den som utsettes for overgrep. 
Kan vi DA begynne snakke om at menn og gutter også utsettes for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt? 

Nann Jovold-Evenmo 
tlf 46546485 

 

TV2 bør utvise SkalViDanse-deltager for seksuell trakassering!

Seksuell trakassering er et minefelt. Vanskelig å snakke om, og vanskelig å forstå hvor grensene ofte kan være utydelig. En fleip mellom to gode venner kan være bare det, mens samme fleipen med en annen faktisk kan være trakassering. Ofte handler det om hvilken følelse den som ble utsatt for det satt igjen med,men også hva intensjonen bak hos den som utførte handlingen.
Det siste er det sjelden vi får korrekt historie fra, dersom det er faktisk negativ intensjon bak. Det er lett å si “Det var en spøk, jeg trodde ikke h*n ville ta det sånn, beklager”, mens man ler hele veien ut av møtet og fortsetter kanskje ti ganger verre etterpå. fordi man har klart å sørge for at ens offer aldri blir trodd. Vedkommende har tross alt ropt ulv en gang, så hvem vil tro h*n en gang til, det var jo “bare” en spøk sist. 

Hvor går grensen mellom moro og seksuell trakassering?

Det er mange som blir utsatt for seksuell trakassering som ikke forstår at det er nettopp det de utsettes for. Det kan maskeres som en fleip eller spøk, og ofte kan den som utfører dette ta fleipen eller spøken “på egen bekostning”.
Det vil si at selv om det er DU som utsettes for trakasseringen, så er det liksom på bekostning av den som utfører det. 
Det kan være at Petter Kanin dratt frem tissen sin og veier den rundt, mens Helene Harefrøken blir støtt. “Herregud Petter, du eeeeer så teit. Skikkelig flaut” roper alle. Ikke sant. At Petter veiet den rundt 30 cm fra fjeset til Helene, det er det ingen som tenker på, og at dette ALLTID skjer når hun er til stedet. . DET er seksuell trakassering, 
Det kan også være motsatt, at Helene Harefrøken absolutt skal dra av seg overdelen og vise puppene sine når Petter Kanin er til stedet, fordi det “gjør han bare såååååå rød”. At han blir flau og uggen fordi dette er et overtramp av hans intimsone, er det ingen som tenker. Han blir bare rød han stakkars. Og det er jo Helene som absolutt drar av seg klærne “Den tøsen, ass”. Eller hva? 
At disse to senarioene er overgrep, det er det ingen som tenker på. 
La meg bare få presisere; Seksuell trakassering ER overgrep! 

Det er mange typer seksuell trakassering: 
Verbal , Non-verbal og Fysisk er de vanligste vi snakker om, som også er enklest å klassifisere. 
VERBAL: Nedsettende kommentarer. ofte som Mannshore, hore, slut, ludder, bitch og mannsludder. Kommentarer relatert til seksuelle preferanser, hentydninger, manglende ønsker om seksuell kontakt mm.  Kommentarer om kropp, utseendet, og hinting eller krav om seksuelle handlinger. I tillegg kommer det her henvisninger som “femininiserer” eller til legning i negative ordelag. 
NON-VERBAL: Seksuelt ladet stirring. Indirekte former for ryktespredning. Publiserer seksuelle eller nakenbilder av noen i sosiale medier, mobil, mail mm. Sende bilder eller mailer med seksuelt innhold. Non-verbal er også uønsket seksuell tilnærming
FYSISK:  Klåing Krafsing Tafsing Generell krenking av kroppslige grenser.

Men så har vi undergrupper som for eksempel; Psykisk. og Hverdagstrakassering. 
PSYKISK: Dette er en gråsone i sin definisjon da den kan gjelde mange av formene over, men den skiller seg ut ved at det forekommer en psykisk krig mellom overgripere og offer: 
«Etter jobbreise hvor jeg nektet delta på strippeklubb hadde sjefen forventet en oppsigelse etter hvert. Siden jeg ikke passet inn. Jeg sa opp etter måneder med utfrysing og usynliggjøring» Mann i 40årene
“Det var lenge underforstått at jeg ikke fikk den høyere stillingen dersom jeg ikke lå med sjefen, og han hadde lagt planer at det skulle skje på julefesten” Kvinne i 30årene

Dette med Hverdagstrakassering er det som Petter og Helene over driver med, tankeløs oppførsel, hvor folk antar det er morsomheter. 
 
“Fordi du fortjener det” er det mange kvinner som sier, og får laget en peniskake til sin single venninne. Det er egentlig seksuell trakassering, for enn om hun ikke ønsker en penis trødd i fleisen, eller kjeften for den del. Eller at andre som er til stedet i bursdagen føler seg støtt? Det handler faktisk om å forstå grensesetting. En slik kake er like mye seksuell trakassering som nakenbilder av damer på kontoret på jobben din. Forskjellen er at kaken blir (antagelig) spist fnisende mens man beundrer størrelsen, og fjaser om at “tenk om det fantes en som var såååååå stor” , og alle andre tåpeligheter man lirer av seg for moroskyld der og da. 

Er det moro å stille i Borat-drakt uten at dansepartneren din er klar over det, eller er det seksuell trakassering? 
Først og fremst er seksuell trakassering betegnet som uønsket seksuell oppmerksomhet. I dette tilfellet hvor Frank Løke stiller uten å avtale med noen, eller fått klarsignal, i beste sendetid i et familieprogram i borat-drakt. Vel, da er han nesen naken. Han har en dansepartner han skal danse tett med, noe som tilsier at det har ikke normale grenser for intimsoner, og de er nære, veldig nære mange ganger. Faktisk er deler av dansen kroppskontakt. Det er tydelig på tv av hun forsøker å holde avstand, men er profesjonell og gjennomfører dansen før hun forsvinner av parketten. 
Avstanden sier alt. Hennes forsøk på å slippe gnikke seg mot han, slippe ha kroppskontakt og slippe være nære han, viser at dette er et overtramp. 
Det å gnikke seg mot en annen når man er naken, og denne personen IKKE ønsker dette, er å betegne som seksuell trakassering. 
Her handler det om aksept eller ikke aksept. 
Og i disse #metoo-tider, så burde Frank Løke få med seg dette, enten han er pre-pubertalt innstilt til sin egen kropp eller ikke. Det er faktisk visse grenser Frank Løke også burde velge å ikke krysse! Selv om han er fanatisk opptatt av å vise frem sin egen kropp, så betyr ikke det at alle andre ønsker se den, og ihvertfall ikke gnikkes mot den. DET er seksuell trakassering. 
TV-program og TV-seere eller ei; Her bør TV2 og skal vi danse sette ned foten og sparke han ut, og heller hente inn unge herr Sand igjen, rett og slett fordi Frank Løke ikke evner å se grenser for hva som er moro og hva som er seksuell trakassering. 
Og vi kan ikke tillate at seksuell trakassering er grei i ert familie-underholdningsprogram! 

 Seksuell trakassering handler om lovgivning: 
Likestilling og Diskrimineringsloven
§ 8.Forbud mot trakassering – Trakassering på grunn av kjønn og seksuell trakassering er forbudt.  Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer.

Det vil si at seksuell trakassering er forbudt med LOV, og gjelder ALLTID
Arbeidsmiljølovens §4-3 (3) omhandler at arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker ikke utsettes for trakassering.
Det vil si at arbeidsplassen din skal forebygge og forhindre seksuell trakassering. 

Min PÅSTAND er at Frank Løke har utsatt sin dansepartner for uønsket seksuell oppmerksomhet, som er i strid med lovgivningen, og derfor at slik karakter at det bør gi konsekvenser.

VI har nettopp hatt en sak i media ang manglende evne og vilje fra TVNORGE til å forstå omfanget av deres “ex on the beach” deltakeres seksuelle trakassering av meddeltaker. Og jeg forventer at TV2 har fått dette med seg og lært av det.
Det forventes at Unge Herr Løke IKKE stiller på parketten til helgen, dette i respekt for hans dansepartner og for TV2s ivaretakelse av henne og hennes interesser som arbeidsgiver, hvilket TV2 vil være i en slik setting.
Dermed bør faktisk Produksjonen bak Skal Vi Danse be han forlate konkurransen og hente inn igjen Aune Sand, som gikk ut på lørdagen. Det er ganske påfallende at TV2 ikke har gjort dette ennå, og jeg undrer meg hvorvidt tv-seere er viktigere enn lovverket og vern av ansatte (hans dansepartner) er hos TV2. 

Nann Jovold-Evenmo

Høyre går til valg for å kutte i sykelønn og aktivitetsplikt for trygdede.

Høyre har en tendens til å tro at syke eller trygdede er verdens største snyltere. 
Disse forferdelige individene som tar for seg av statskassa, og som bare suger og suger, som ei hore meg 70 års fartstid å Reeperbahn. 

Først og fremst så har de som får sykemelding ikke nødvendigvis krav på sykepenger, det er det opp til NAV å bestemme: 
Sykepenger er noe som omfattes i trygdelovens kapittel 8, og den har ulike vilkår for ulike arbeidsgrupper som ansatte, frilansere, selvstendig næringsdrivende, særskilte grupper (sjømenn, fiskere, vernepliktige, osv.), og personer med kombinerte inntekter (selvstendig næringsdrivende og arbeidstaker f.eks) 

For å ha rett til sykepenger er det en del vilkår som skal oppfylles: 
1. Opptjeningstid. Man MÅ ha vært i inntektsgivende arbeid i minst 4 uker sammenhengende før man ble sykemeldt. (§8-2)
2. Tap av inntekt. Det vil si at vedkommende må miste inntekten sin pga av sykdommen. (§8-3) 
3. Arbeidsuførhet. Man kan ikke jobbe pga sykdom eller skade. §8-4) 
4. Friskmelding til NAV. Dersom man er frisk, men av grunner ikke kan gå tilbake til arbeidet. (§8-5)
5. Gradert sykemelding. Man er syk, men kan arbeide litt. (§8-6) 
6. Dokumentasjon på arbeidsuførheten. Altså du må ha en sykemelding fra legen. (§8-7) 
7. Oppfølging av NAV. Du skal sende sykemeldingen til arbeidsgiver og NAV. Og søke NAV om sykepenger. (§8-7a) 
8. Du skal medvirke. Altså samarbeide med NAV (§8-8) 
9 Du kan ikke reise ut av Norge, ta ut ferie eller reise på fyllatur med venner osv. Er man syk, så er man faktisk syk. Dersom ikke kan du faktisk gå tilbake på JOBB! (§8-9) 
UNNTAKET er behandlingsreiser. Du kan også søke om å ta ut sykepenger ved utenlandsreise. 
10. Sykepengegrunnlaget; Det er hva du har tjent, og da hva som legges til grunn. Har du jobbet et helt år er det årsinntekten. (§8-11)
MEN; Har du jobbet kortere enn seks mnd, og varierende inntekter, så skal det skjønnsberegnes ut fra de tre beste mnd.(§8-30)(§8-35) Har du jobbet kortere enn ett år, så gjelder fortsatt denne regelen med utregning etter skjønn, så lenge du har varierende inntekter gjennom hele året. Dette da det IKKE kan fastsettes HVA som er din egentlige eller reelle inntekt. Mener NAV noe annet, så må du påklage dette. 

Det er et tak på hvor mye du kan få i sykepenger. 
I følge NAV kan man maksimalt få utbetalt 6G i året. I år ble denne økt til 96883 kr, og det vil si at dette da utgjør 581 298 kroner i året. Så tjener du 648 000 kroner i året, som er greit for en avdelingsleder i privat organisasjon. Så får du ikke mer enn 581 298 kroner i året som sykemeldt. Du taper altså 66 702 kroner det året på å være sykemeldt. Det er 5558 kr mnd. For mange er dette ganske mye penger, og merkes godt på lommeboka. 

Likevel ønsker Høyre å gå til Valg for å kutte i sykelønna til folk flest.
Dette fordi de mener folk utnytter sykelønna. 
Hvem vil bli taperne i dette? 
Det er ikke en toppdirektør i staten, eller en rikspolitiker. For de har forsikringer og ordninger som holder dem på topp likevel. 

De som kommer til å bli taperne som får karensdager, som ikke har råd til å forsikre seg mot karensdager, sykemelding, eller andre ting; 
Det er hjelpepleieren, barnehageassistenten, eller helsefagarbeideren på sykehjemmet. 
Problemet er at disse da tvinger seg på jobb, selv om de kanskje burde vært hjemme med den forkjølelsen, eller den virusinfeksjonen. Fordi de har ikke råd å tape lønna de 2-3 dagene. Fordi de vet det er et så dypt innhogg i lønna, og det igjen vil være barnehageregninga, eller strømregningen neste måned. De har rett og slett ikke råd å være syke. 
Hva skjer så. Plutselig har alle de eldre virusinfeksjon på sykehjemmet; og kanskje flere av dem dør før tiden. Lenge før de burde. Fordi denne personen ikke hadde råd å være hjemme. 
Eller kanskje mange av barna i barnehagen får virus infeksjon de også, mens lille Ole som har en immunsykdom blir så syk at han ikke overlever. Fordi barnehagetanten ikke hadde RÅD TIL å være hjemme. 
Hvem har ansvaret da? 

Så trygdede!
Hvem er disse trygdede de skal ha ut i jobb? 
Er ikke Høyre klar over at de som er på trygd er de som ikke skal jobbe!
Eller er trygdede er samlebegrep for alle som har en eller annen form for trygdeytelser? 
Syketrygd!  Nei, det heter sykepenger
Alderstrygd! Ok, den er grei. Men de skal uansett ikke ut i jobb. 
Uføretrygd! Ok, men de er faktisk for syke til å jobbe. Så de skal ikke ut i jobb. 
Arbeidsledighetstrygd. Det heter dagpenger, ikke trygd. De skal ut i jobb igjen, så det er en annen sak. 
Sosialtrygd, kanskje! Aldri vært en trygd. Det er sosialstønad, noe helt annet. Og disse ønsker ikke være der, de ønsker bidra, de ønsker jobb, egen inntekt, og være en ressurs. 
 
Det er ikke alt som heter trygd, selv om det omfattes av Folketrygdloven, unntatt sosialstønad, som omfattes av sosialtjenesteloven. 
Men Høyre, med sin #blåblå politikk, og sine frierier til sine styrtrike venner, med lovnader om skattekutt; De vil jo bare hjelpe dem: 
Karensdagene vil ikke gå ut over NAV-utbetalingene. 
Det går ikke ut over felleskassa, men arbeidsgiverperioden som er på 16 dager, før det går over til NAV. 
Så da kan man spørre seg hvem Høyre egentlig ønsker kuttene for? Det offentlige eller sine rike venner som i stor grad er #velferdsprofitører og rike bedriftseiere. 

My two cents. on a monday. 

Nann Jovold-Evenmo 
tlf 46546485 
[email protected]

 

TV NORGE gjør narr av seksuell trakassering av menn

Dette er overgrep! 
Både fra disse to unge kvinnene, men også fra produksjonsteamet som ikke griper inn. 
En ung mann, som flere ganger sier nei, og to kvinner som likevel fortsetter å tafse og ta på han, er overgrep. 
Han er småfull, altså beruset, og det sier seg selv at han er ustabil, men klarer likevel å si “NEI”. Dermed bør det ringe en bjelle hos produksjonsteamet. 
Men de griper fortsatt ikke inn. 
Jentene får lov av produksjonen å klore, krafse og klå, uten av produksjonen som får med seg dette, på kamera, unnlater å gripe inn overfor en ganske forsvarsløs ung mann. 
Ja han er nok sterkere og større enn jentene, og kunne sikkert både gjort anskrik og slått. 
Men det er snakk om at produksjonen burde stoppet dette. For hadde han slått, ville det vært han som fikk problemer, fordi han ville være den som utøvet vold! 
Sex selger, og produksjonen ønsker sex. 
Men er ufrivillig sex, altså overgrep det de ønsker å selge til sine seere? 

I USA ble et produksjonsselskap dømt for medvirkning til overgrep i samme situasjon, fordi de ikke grep inn under en innspilling av et reality show. De var interessert i seere. 

Er seertall mer verd enn hensynet til et menneske?
Er seertallet mer verd enn hensynet til menneskets rett til ikke bli utsatt for overgrep? 
Hvor får grensene for produksjonsselskapet?
Hos produsentene bak ExOnTheBeach er det åpenbart at overgrep er helt Ok, for her driter de i at en ung mann utsettes for kroppskrenkelser av to kvinner.
Kroppskrenkelser er altså overgrep, seksuell trakassering, voldtekt eller lignende. 
I dette tilfellet punkt en. 
De gjennomførte ikke samleie, heldigvis for han.

Hadde produksjonen valgt å gripe inn om det gikk så langt? 
Jeg har mine tvil! 
For det handler om en gutt, tross alt. 
Og er det noe vi har lært, så er det at gutter er mindre verd enn jenter, ikke sant. 
Voldtekt, kroppskrenkelser, #metoo, seksuell trakassering skjer kun jenter?! Det er opplest og vedtatt.
For hver gang noe slikt skjer en mann eller en gutt, så skal det bortforklares og fleipes bort! 
I ettertid av episoden får han høre at det er hans skyld, 
Jenter får også høre at det er deres skyld at de blir voldtatt, pga klærne, eller at de drakk, festet, danset. 
Alle grunnet til at de ble voldtatt er brukt mot jenter. 
Skamløse jenter som voldtas. I denne saken er det gutten sin feil, for han kunne gått. At jentene bruker fysisk og psykisk press på han, det er det ingen som snakker om. 
Gutter og menn som blir voldtatt kan få ereksjon, kroppens reaksjoner han ingenting med fysisk nytelse å gjøre, og og det handler ikke om seksuell tilfredsstillelse å gjøre. Mange kvinner som blir voldtatt kan også oppleve å seksuelt reagere på voldtekten, selv om de ikke nyter å bli voldtatt. Så å si at det er den som blir utsatt for overgrepet sin feil eller skyld faller på sin urimelighet. 

Gutter og menn har 5 ganger større sannsynlighet enn kvinner til å begå selvmord. 
Det er et faktum. I tillegg til at psykiske lidelser er et stort problem blant menn, og 80% av de som er bak murene er menn. 
Når vi da ser det som skjedde i ExOnTheBeach og det faktum at Produksjonen ikke velger å gripe inn i dette overgreper, så er det kanskje ikke så rart? 
Menn er en utsatt gruppe som latterliggjøres når det kommer til seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og nå er til og med TvNorge med på å stigmatisere dette ved å gjøre det om til tv-underholdning. 

Ta det som en mann! 
Herregud, det var en fleip! 
Ta det som et kompliment! 
Dæven så heldig du var da! 
Og sånn går det! 

At menn eller gutter er utsatt for et overgrep er det ingen som tenker på, for det er nåtidens største tabu! Noe vi skal tie ihjel!
Men @TVNorge kjører dette tabu ut i beste sendetid, som om dette er hverdagskost og som om det skulle være helt normalt, og ikke så farlig,  at unge menn utsettes for overgrep! 

Takk skal du faen meg ha! 

Nann Jovold-Evenmo 
tlf 46546485 

NY lukket høring i Beredskap og sikkerhetssaken med Regjeringen

I denne saken, som Erna Solberg er øverste ansvarlige person for, så var flere av de spurte tydelig på villspor, både når det gjelder omfanget av sitt mandat. Men også forståelsen av hva Objektsikring er og går ut på. Hva nøkkelobjekter er, både sivile og offentlige bygg. Men også spørsmål om sin rolle i denne hvilke oppgaver som skal prioriteres, og hvordan denne jobben skal gjennomføres. 

Jeg ser at alle disse personene som er spurt er POLITIKERE, som har liten eller ingen kompetanse på grunnsikring, objektsikring, og ihvertfall ikke forskjellen på hva som skjer når det er fredstid og i en eventuell krise. 

Ta Heimevernet for eksempel; De skal beskytte sivile objekter i en krise. 
Men iht rapporten fra Riksrevisjonen har man lang vei å gå før de er operasjonell med tanke på materiell, nok befal, og nok folk. 
I en periode hvor man har bygget NED det norske forsvaret, samtidig som vi har sørget for at mange tidligere tjenestedyktige ikke lengre må inn til førstegangstjeneste fordi det rett og slett ikke er plass til dem, eller fordi tjenestetiden er kortet ned; Så har ikke HV noen steder å rekruttere fra slik de gjorde før. 
HV har også hatt en stor omveltning og slått sammen til større områder, noen man merker mest i distriktene; Hvor det også er de største utfordringene på sivile nøkkelobjekter som vannforsyninger, strømforsyninger mm
Eks Finnmark; Sautso, demningen, er et sivilt nøkkelobjekt. HV17 som tidligere var i Alta, er nå Finnmark, og lagt til Banak/Lakselv. Dvs at den gamle forlegningen på Kvænvik, samt tidligere Alta Gård som var militært er lagt ned og solgt. Å få til en bemanning og tropp som skal beskytte demningen i Sautso som er strømforsyning for hele Finnmark, er vanskelig og vil ta unødvendig lang tid. Den er mest sannsynlig sprengt av fienden før HV kommer seg dit. 

Forsvaret og Justisdepartementet har ikke klart å sette opp liste over sivile nøkkelobjekter. 
Dette hevdet Erna var fordi det endret seg og var en dynamisk prosess. Dette er tøv. Rett og slett det som på “godt norsk” heter Real BULLSHIT! 
Sivile Nøkkelobjekter er IKKE dynamiske og endrer seg IKKE; 
Nøkkelobjekter er det som går på helse, vann, strøm osv: 
VI flytter ikke Energiverk, Vannverk, Sykehus, eller Jernbanetorget i Oslo. Det er SIVILE NØKKELOBJEKTER! 
Hun begynte så å snakke om at det måtte sees i sammen med trusselbildet i dag, og at vi hadde festivaler og konserter. 
Vet du; Norge har faktisk noen av Europas BESTE på konsertsikring, og de er ikke noe jeg sier fordi jeg har jobbet for en av aktørene. Jeg sier det fordi jeg har jobbet internasjonalt, men internasjonale aktører, som bare har LOVORD å si om Pro-Sec og Henning Kristiansen og hans gjeng. De er one of a kind, og de var godt kjent blant store arrangører i USA da jeg bodde og jobbet der borte med høyrisikosikring av personer og objekter. 
Så der har forsvarsdepartementet og justisdepartementet noen å lære fra, både om objektsikring, områdesikring og personsikring, kontakt dem så får dere hjelp til jobben dere åpenbart sliter med å få gjort i Regjeringen! 

Politiets egne bygg. 
Med friskt i minne husker vi alle Wara sin opptreden på DAX18 hvor han gneldret om “Litt tykkere murer”. Noe som beviste at han hverken hadde peiling på objektsikring, områdesikring, personsikring, overvåkning, eller noe av det som FAKTISK står i rapporten. Mannen er en PR-mann som overhodet ikke egner seg som justisminister, men heller en stand-up komiker, med et heller dårligere repertoar. 
I tillegg har man godeste Per Willy Amundsen, som cocky satt og var sur fordi kontrollkomitéen hadde spørsmål vedrørende Riksrevisjonens rapport. Og hele hans kroppsspråk vitnet om at dette var under hans verdighet å sitte foran komitéen å svare på spørsmål om dette, og at han var der KUN for å tekkes de som var “beneth him”, som om han var en opphøyet person som så ned på sine undersåtter. Etter mange år innen høyrisikosikring, så kunne jeg se HVEM som ville lage bråk blant mange mennesker, og jeg tok aldri feil. Jeg skanner folk, både kroppsspråk, men også hvordan de reagerer på omgivelsene, og Per Willy var ikke der på kontrollkomitéens nåde, de var der på hans. Det er arrogant og cocky. Like greit at han ikke lengre er en justisminister, for det kommer ikke noe godt ut av slike menneskers ledelse. 
Begge disse satt i stolen og hadde ingenting fornuftig å komme med om HVORFOR politiets egne bygg ikke var tilstrekkelig skjermet. Dette kan, selv om de litt tykkere murene ikke er kommet på plass, gjjøres ved hjelp av bedre adgangskontroll, overvåkning, og personell som håndterer fysisk sikring. 
Men istedenfor har da godeste Tor-Mikkel Wara sendt forespørsel tilbake til Regjeringen om HVORDAN han kan spare inn millioner på denne skjermingen! Tenk det. Her får han en KNUSENDE kritikk, og så skal han heller spare penger. 
Det er ikke penger det står på, sier Erna. 

Forsvarets Bygg. 
Forsvarsdepartementet var også i ilden, og av og til lurer jeg på hva vi skal med en forsvarsminister som ikke er militær. Jeg vil ha en Oberst eller en Major som Forsvarsminister i Norge, slik at departementet får FAGPERSONER på toppen. Disse vet hvor skoen trykker, og politikere har ingen anelse. Jeg er sikker på at de fleste partipolitikere har ikke en gang vært i forsvaret, for de var så politisk aktive at de fikk fritak, eller det som tidligere ble kalt “siviltjeneste”. Ergo uskikket til å sitte med militære spørsmål. 
Når da Ine Marie Eriken sitter og snakker regel rett tull, da kjenner jeg at det rykker i stortåa. 
« Hvordan kan du si at man har en grunnsikring når bare 25 prosent av objektene er kartlagt? spør Torgeir Knag Fylkesnes (SV). ? Uttrykket en «form for grunnsikring» er bevisst brukt for å synliggjøre avgrunnen til lov og forskrift, svarer Eriksen.»
Nok en gang viser Eriksen null kompetanse og evne til forståelse i hva hun snakker om.
Det handler ikke om å synliggjøre, det handler om å faktisk kartlegge grunnsikringen av objektene. Dama er på villspor!
En avgrunn er forøvrig et hull som ikke har noen bunn, og hun mener da åpenbart at loven og forskriften er bunnløs. 
Jeg har sett på forskriften, og den er egentlig veldig enkel, om man velger å se på den.
Men som typiske politikere og byråkrater, så velger de da å la dette bli en større operasjon og mølle enn det egentlig må! 
 «Stortinget har fått beskjed om at forbedringsarbeidet vil ta tid og er krevende, men i ettertid ville ha vært fornuftig å ha gitt et mer samlet, helhetlig bilde til Stortinget, fordi det ble gitt mye fragmentert informasjon, gjentar Ine M. Eriksen.»
Det hun egentlig sier er at hun ikke har oversikt, fordi hun ikke evner å skaffe seg oversikt. Intet annet. Fragmentert informasjon, altså “oppstykket informasjon”, hun snakker med store ord for at andre skal tro at det er vanskelig. En tydelig hersketeknikk. Jeg begynte le høyt her jeg satt og hørte på. 
Nei, oppgaven fra bl.a Stortinget og Riksrevisjonen er tydelig; det skal KARTLEGGES og SIKRES alle nøkkelobjekter. 
Det skal la seg gjøre innen tilmålt tid. Dette viser at Regjeringen ikke har styring eller evner ta styring.

Etter å ha sett på høringen i går mener jeg det er viktig med en ny høring, gjerne lukket. 
Men det som bekymrer meg er dårlige spørsmål fra Kontrollkomitéen. 
Det må mer harde og håndfaste spørsmål, som kun er ja og nei svar til. 
Og nei, Erna kan ikke få mulighet til å si at hun har “uttalt seg upresist”  når svaret er at hun har “løyet” til Stortinget. 
En annen ting er at Regjeringen må tas for at de har UNNLATT å gjennomføre iht til tidsplanen 2015, men utsatt det med 10 år, og lar derfor mange Sentrale Nøkkelobjekter være usikrede i 10 år utover normert tid, noe som ikke bare er en risiko, men en bevist unnlatelse av å forsvare disse. 

Derfor er det noen betimelige spørsmål som MÅ stilles: 
“HVORFOR har Statsministeren valgt å uttale seg uriktig til Stortinget?”
“HVORFOR har Statministeren valgt å ikke informere Stortingen om at sentrale nøkkelobjekter ikke vil være sikret før ti år etter normert tid, iht Stortingets vedtak?” 
“Hvorfor Har Forsvarsministeren valgt å ikke sikre nøkkelobjekter innen normert tid,iht Stortingets vedtak?”
“Hvorfor har Justisministeren forsøkt å kutte budsjettene for å spare inn på sikkerhet og beredskap, slik at nødvendig sikring ikke er mulig å gjennomføre innen normert tid?”
ref Politidirektoratet (POD) svar til Justisdepartemenetet om spørsmål på å forslag til å spare inn på objektsikring:  «For alle tiltakene under punkt 2.2,3 ? nye utgifter uten inndekning ønsker vi innspill fra POD på hvor mye som kan nedskaleres til et minimumsnivå eller skyves på til 2019 og samtidig imøtekomme internasjonale forpliktelser/ lovpålagte krav»
“Hvorfor er ikke sivile nøkkelobjekter utpekt og beredskapsplaner for disse utarbeidet innen normert tid iht Stortingets vedtak?” 
Alle spørsmål må spørres med HVA, HVORFOR og HVORDAN, slik at de tvinges til å svare konkret på spørsmålene. Man kan ikke spørre åpne spørsmål, da vrir de seg unna med politisk pjatt. 

VI trenger en plan, og vi trenger den nå. 
OM Regjeringen ikke er i stand til å få dette på plass ila seks mnd tid, så bør denne jobben overlates til personer med ekspertise innen feltet, som kan påta seg dette uten at det tungrodde byråkratiet ødelegger. 
Vi har ikke råd til å vente til 2025 før Forsvarets bygg er forsvarlig sikret, ei heller før sivile nøkkelobjekter er utpekt og har en beredskapsplan. 
Og HV må opp og være i funksjon i løpet av kort tid, det samme må Sivilforsvaret og samkjøringen mellom de Sivile og Offentlige. 
VI kan ikke la kunnskapsløse politikere la landet være usikret, vi gjorde dette en gang før, og det var på 30 tallet, vi så hvor det bar.
Har vi ikke lært? 

Nann Jovold-Evenmo
tlf 46546485 

Har vi ikke lært av historien? Er demokratiet død?

Før andre verdenskrig så ikke unge mennesker nødvendigheten av demokrati.

Nedgangstider, stor arbeidsledighet, stor gap mellom fattige og rike, var i stor grad medvirkende faktorer til at nazismen fikk fotfeste i Tyskland.

Vi ser nå at denne typen politikk og holdninger vokser frem, ikke bare i Europa, men også USA og i Norge.

Og det er skremmende at vi har en del politikere her i landet som fyrer opp under høyrevridd propaganda, hemmelighold og ikke minst; forsøker kneble den frie presse.

I tillegg ser vi at politikere i de øvre sjikt ignorerer lover og regler, som de skal forvalte og tramper på lokalbefolkninger, fordi der passer dem og deres politiske agenda.

En agenda som, dersom man går i dybden, er motstander av de demokratiske prinsipper vi er kjent med; fordi de ønsker å fjerne mest mulig av grunnlaget for grasrotas mulighet til påvirkning innen politikken.

DET Er skremmende.

Dette er EU/EØS i et nøtteskall, og det er her vi beveger oss i et grenseland hvor vi gir fra oss makten. Er overordet organ som stripper land for demokratiske muligheter, og skal krever at landet innretter seg deres regler og lover, for å få lov å drive eksport/import.

Samtidig som vi nå har politikere som går ut og forsøker kneble den frie presse ved å kritisere dem for å gjøre jobben sin.

Politikere som krever hemmelighold av en kalender, og som anser seg som «ansatt» i staten, mer enn en folkevalgt.

Er vi på vei inn i samme håpløse samfunnsorden som før VV2?

Har vi glemt historien?

Vil den måtte gjenta seg for at vi skal innse at folkedemokrati er viktig og riktig.

Vg demokrati

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top