TV2 bør utvise SkalViDanse-deltager for seksuell trakassering!

Seksuell trakassering er et minefelt. Vanskelig å snakke om, og vanskelig å forstå hvor grensene ofte kan være utydelig. En fleip mellom to gode venner kan være bare det, mens samme fleipen med en annen faktisk kan være trakassering. Ofte handler det om hvilken følelse den som ble utsatt for det satt igjen med,men også hva intensjonen bak hos den som utførte handlingen.
Det siste er det sjelden vi får korrekt historie fra, dersom det er faktisk negativ intensjon bak. Det er lett å si “Det var en spøk, jeg trodde ikke h*n ville ta det sånn, beklager”, mens man ler hele veien ut av møtet og fortsetter kanskje ti ganger verre etterpå. fordi man har klart å sørge for at ens offer aldri blir trodd. Vedkommende har tross alt ropt ulv en gang, så hvem vil tro h*n en gang til, det var jo “bare” en spøk sist. 

Hvor går grensen mellom moro og seksuell trakassering?

Det er mange som blir utsatt for seksuell trakassering som ikke forstår at det er nettopp det de utsettes for. Det kan maskeres som en fleip eller spøk, og ofte kan den som utfører dette ta fleipen eller spøken “på egen bekostning”.
Det vil si at selv om det er DU som utsettes for trakasseringen, så er det liksom på bekostning av den som utfører det. 
Det kan være at Petter Kanin dratt frem tissen sin og veier den rundt, mens Helene Harefrøken blir støtt. “Herregud Petter, du eeeeer så teit. Skikkelig flaut” roper alle. Ikke sant. At Petter veiet den rundt 30 cm fra fjeset til Helene, det er det ingen som tenker på, og at dette ALLTID skjer når hun er til stedet. . DET er seksuell trakassering, 
Det kan også være motsatt, at Helene Harefrøken absolutt skal dra av seg overdelen og vise puppene sine når Petter Kanin er til stedet, fordi det “gjør han bare såååååå rød”. At han blir flau og uggen fordi dette er et overtramp av hans intimsone, er det ingen som tenker. Han blir bare rød han stakkars. Og det er jo Helene som absolutt drar av seg klærne “Den tøsen, ass”. Eller hva? 
At disse to senarioene er overgrep, det er det ingen som tenker på. 
La meg bare få presisere; Seksuell trakassering ER overgrep! 

Det er mange typer seksuell trakassering: 
Verbal , Non-verbal og Fysisk er de vanligste vi snakker om, som også er enklest å klassifisere. 
VERBAL: Nedsettende kommentarer. ofte som Mannshore, hore, slut, ludder, bitch og mannsludder. Kommentarer relatert til seksuelle preferanser, hentydninger, manglende ønsker om seksuell kontakt mm.  Kommentarer om kropp, utseendet, og hinting eller krav om seksuelle handlinger. I tillegg kommer det her henvisninger som “femininiserer” eller til legning i negative ordelag. 
NON-VERBAL: Seksuelt ladet stirring. Indirekte former for ryktespredning. Publiserer seksuelle eller nakenbilder av noen i sosiale medier, mobil, mail mm. Sende bilder eller mailer med seksuelt innhold. Non-verbal er også uønsket seksuell tilnærming
FYSISK:  Klåing Krafsing Tafsing Generell krenking av kroppslige grenser.

Men så har vi undergrupper som for eksempel; Psykisk. og Hverdagstrakassering. 
PSYKISK: Dette er en gråsone i sin definisjon da den kan gjelde mange av formene over, men den skiller seg ut ved at det forekommer en psykisk krig mellom overgripere og offer: 
«Etter jobbreise hvor jeg nektet delta på strippeklubb hadde sjefen forventet en oppsigelse etter hvert. Siden jeg ikke passet inn. Jeg sa opp etter måneder med utfrysing og usynliggjøring» Mann i 40årene
“Det var lenge underforstått at jeg ikke fikk den høyere stillingen dersom jeg ikke lå med sjefen, og han hadde lagt planer at det skulle skje på julefesten” Kvinne i 30årene

Dette med Hverdagstrakassering er det som Petter og Helene over driver med, tankeløs oppførsel, hvor folk antar det er morsomheter. 
 
“Fordi du fortjener det” er det mange kvinner som sier, og får laget en peniskake til sin single venninne. Det er egentlig seksuell trakassering, for enn om hun ikke ønsker en penis trødd i fleisen, eller kjeften for den del. Eller at andre som er til stedet i bursdagen føler seg støtt? Det handler faktisk om å forstå grensesetting. En slik kake er like mye seksuell trakassering som nakenbilder av damer på kontoret på jobben din. Forskjellen er at kaken blir (antagelig) spist fnisende mens man beundrer størrelsen, og fjaser om at “tenk om det fantes en som var såååååå stor” , og alle andre tåpeligheter man lirer av seg for moroskyld der og da. 

Er det moro å stille i Borat-drakt uten at dansepartneren din er klar over det, eller er det seksuell trakassering? 
Først og fremst er seksuell trakassering betegnet som uønsket seksuell oppmerksomhet. I dette tilfellet hvor Frank Løke stiller uten å avtale med noen, eller fått klarsignal, i beste sendetid i et familieprogram i borat-drakt. Vel, da er han nesen naken. Han har en dansepartner han skal danse tett med, noe som tilsier at det har ikke normale grenser for intimsoner, og de er nære, veldig nære mange ganger. Faktisk er deler av dansen kroppskontakt. Det er tydelig på tv av hun forsøker å holde avstand, men er profesjonell og gjennomfører dansen før hun forsvinner av parketten. 
Avstanden sier alt. Hennes forsøk på å slippe gnikke seg mot han, slippe ha kroppskontakt og slippe være nære han, viser at dette er et overtramp. 
Det å gnikke seg mot en annen når man er naken, og denne personen IKKE ønsker dette, er å betegne som seksuell trakassering. 
Her handler det om aksept eller ikke aksept. 
Og i disse #metoo-tider, så burde Frank Løke få med seg dette, enten han er pre-pubertalt innstilt til sin egen kropp eller ikke. Det er faktisk visse grenser Frank Løke også burde velge å ikke krysse! Selv om han er fanatisk opptatt av å vise frem sin egen kropp, så betyr ikke det at alle andre ønsker se den, og ihvertfall ikke gnikkes mot den. DET er seksuell trakassering. 
TV-program og TV-seere eller ei; Her bør TV2 og skal vi danse sette ned foten og sparke han ut, og heller hente inn unge herr Sand igjen, rett og slett fordi Frank Løke ikke evner å se grenser for hva som er moro og hva som er seksuell trakassering. 
Og vi kan ikke tillate at seksuell trakassering er grei i ert familie-underholdningsprogram! 

 Seksuell trakassering handler om lovgivning: 
Likestilling og Diskrimineringsloven
§ 8.Forbud mot trakassering – Trakassering på grunn av kjønn og seksuell trakassering er forbudt.  Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer.

Det vil si at seksuell trakassering er forbudt med LOV, og gjelder ALLTID
Arbeidsmiljølovens §4-3 (3) omhandler at arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker ikke utsettes for trakassering.
Det vil si at arbeidsplassen din skal forebygge og forhindre seksuell trakassering. 

Min PÅSTAND er at Frank Løke har utsatt sin dansepartner for uønsket seksuell oppmerksomhet, som er i strid med lovgivningen, og derfor at slik karakter at det bør gi konsekvenser.

VI har nettopp hatt en sak i media ang manglende evne og vilje fra TVNORGE til å forstå omfanget av deres “ex on the beach” deltakeres seksuelle trakassering av meddeltaker. Og jeg forventer at TV2 har fått dette med seg og lært av det.
Det forventes at Unge Herr Løke IKKE stiller på parketten til helgen, dette i respekt for hans dansepartner og for TV2s ivaretakelse av henne og hennes interesser som arbeidsgiver, hvilket TV2 vil være i en slik setting.
Dermed bør faktisk Produksjonen bak Skal Vi Danse be han forlate konkurransen og hente inn igjen Aune Sand, som gikk ut på lørdagen. Det er ganske påfallende at TV2 ikke har gjort dette ennå, og jeg undrer meg hvorvidt tv-seere er viktigere enn lovverket og vern av ansatte (hans dansepartner) er hos TV2. 

Nann Jovold-Evenmo

Samfunnengasjert spaltist, upolert aktivist og wannabe rocker. Smertepasient med konstant hodepine. Det er viktig å bryte tabuer, og tørre stå for egne meninger, men man skal ikke valse over andre av den grunn.
Posts created 177

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top