Politikken er ikke «Friskemeldt» etter #metoo-avsløringene

Det har vært mye ståhei om norsk politikk siden før jul, hvor det ene etter det andre partiet falt under for «varslinger» om overgrep og trakasseringer innad i sine politiske partier.
Man kan nok ikke stikke under en stol at avsløringene har skapt alt fra storm i vannglass, til total orkan alt etter som hvilket parti dette gjelder. Og hvem som har fått mediaoppmerksomheten.

Noen av de største motsetningene er hvordan menn og kvinner fremstår i varslersakene;
Supersjekkeren Giske ble aktivt forfulgt og dømt i media for sine supersjekker-taktikker, mens den som hadde sex med en beruset 16 åring (Trine Schei Grande) fremstilte seg som offer for en kåt tenåring som hoppet på henne bak en låve.
Siv Jensen har hatt tidenes amnesi, og kan ikke huske hverken at hun ba om å ikke bli fortalt noe om sakene, til at hun har hørt om sakene i det hele tatt.
Og jeg må si jeg er spent på om hun husker at statsbudsjettet også hadde en prosess hun var med på.
Trong Giske og Trine Schei-Grande sakene var tidenes skuffelser for min del, fordi den viser hvor lite likestilt menn og kvinner er i både politikken og media:
Disse sakene ble helt forskjellig fremstilt i media, og fra partiene selv. Den ene ble lagt lokk på, og den andre ble presset fem i offentligheten. Og jeg kan tenke meg følgende; Hadde dette vært omvendt, så ville Kvinnen Giske fått støtte og omsorg, og Mannen Schei-Grande blitt straffeforfulgt.

Politikerskolen og sosialiseringsprosesser:
I min korte tid som AUF?er ble jeg invitert til Utøya på sommerleir, og jeg spurte litt om hva dette var for noe, for jeg den gang var ung, uerfaren og ikke helt inne i politikken. Men alle rundt meg var AUF?ere, så da var jeg også. Dessuten meldte jeg meg inn fordi Trond Giske hadde vært i Lata og lovet oss Skateboardrampe i skolegården dersom vi ble medlemmer.
Jeg ble fortalt at det var her man lærte masse om AP og AUF, om organisasjonen og politikken. Og ikke minst; her var det fester! VI som ikke fikk kjøpe øl selv, kunne bare ordne med andre, så skulle de fikse det for oss. Dog, må huske dette var 30 år siden, og jeg forventer jo at de holder seg til alkoholloven i dag.
Enda på viset var at jeg ikke fikk lov av pappa å reise, en erfaren AP-mann som utmerket godt visste hvordan AP og AUF var innad. Og i den mølja skulle ikke hans datter!
Det er ikke å stikke under en stol at politiske partier driller ungdommen som kommer til dem gjennom politikerskolen, hvor de indoktrineres med alt fra deres politikk og synspunkt til hvordan man skal bearbeide media. Og her får de opplæring av tidligere politikere som har jobbet seg gjennom samme skole, bare noen tiår før.
Dette er en del av det å bli politiker, og det er her skillet mellom de som har ambisjoner om å komme seg opp og frem i politikken legges. Noen synes det er helt greit å være en del av partiene, delta på samlinger, og kanskje ta del i valgkampen og stå på reservelista om ingen andre melder seg. Andre lærer hvordan de skal albue seg frem i posisjoner, koste hva det koste vil.
Ungdomspartiene har egne organisatoriske oppbygninger, og det er her den partipolitiske sosialiseringsprosessen skjer. Det er her de lærer seg bli politikere og hvordan man skal trå for å komme seg i mål. Noen faller fort ut, fordi de ikke orker den «gladkristne» mentaliteten og massesuggesjonen, mens andre dropper ut av andre grunnet; blant annet drikkepress, sexpress, betalingspress, deltaker press og mye annet. Det skjer, og varslingssakene har vist at miljøet i partiene har ikke endret seg stort siden min tid.

Gamle normer ? Nye tider
Menn i politiske partiene fortsatt i opposisjon mot kvinnene og vica versa.
Dette er et tema mange ra kvinnesiden helt klart vil kunne påberope på være lite likestilling innen; for menn styrer fortsatt norsk politikk, om man skal tro massene. I 2015 var kun 38% av kommunepolitikere kvinner, og 39,6% kvinner på Stortinget. Så en kan vel anta at det fortsatt er en mannsdominans i Norsk politikk.
Men det er flere partier med kvinnelige ledere; Høyre med Jern-Erna, Venstre med Offer-Trine, og FrP med Husker-ikke-Siv. Disse styrer rett og slett landet, så dette med mannsdominans har lite å si når det er kvinnelige ledere.
Det jeg ser er noe å sette fingeren på er at selv om disse tre kvinnene styrer landet, så har ikke de gamle politiske normene og strukturene endret seg. Vi jobber fortsatt ut fra lukkete rom og grupper, samme partiskolen, og alle partiet styrer etter samme gamle tranten med «sånn har vi alltid gjort». Dette er nok også grunnen til at vi ikke kan friskmelde norsk politikk etter #metoo-varslene, fordi selv om varslene kom for en dag i ALLE partier, så er det fortsatt ingen organisasjonsendring, eller prosessendringer innad i partiene. De finner en syndebukk, som omplasseres.
De velger å slutte å selge alkohol på festene, eller innfører to-glass regler for voksne mennesker. Og alt i alt har de faktisk ikke gjort NOE for å endre HOLDNINGENE som er grunnen til at alt dette skjer; Både Erna, Trine og Siv går frem på samme måte i politikken som menn har gjort i århundrer før dem, og det kommer aldri til å endre seg før man velger å endre HOLDNINGENE!

Det er som å si til en alkoholiker at du får lov å drikke så lenge andre ikke ser det. Eller man blir ikke usunn av å spise gotteri, det er kun visst andre ser det.

(Bildet er lånt fra Aftenposten)

Kvinnelige ledere er like ille som de mannlige
Kvinnelige politikere går oftere over lik for å fremme seg og sin posisjon, og jeg var ikke sjokkert da Siv Jensen for ANDRE GANG valgte få akutt amnesi og ikke husket at hun var varslet. Da Søviknessaken smalt i media i 2000 mente Jensen at hun ikke hadde hørt noe om saken, dette til tross for at hun selv hadde bedt jenta ikke si noe, og feid det av med at sånn skjer. Hun hadde bevisst melet egen kake på å ikke ta saken videre, og da den smalt i mediene stod hun å gråt og fortalte hvor trist saken var.
Nå da hennes kollega Ulf Lerstein skulle ha en annen kollega med seg på trekant med en 17 år gammel gutt, samt flere hadde kritisert han; så valgte hun igjen; på en innøvet og teatralsk måte å påstå at dette hadde hun aldri hørt om. Selv om hun var blitt varslet men hadde svart «Ikke si noe til meg, jeg vil ikke vite. JO mindre jeg vet, jo bedre».
Solberg, eller Jern-Erna, som hun liker å bli kalt er en dame med ekstreme ambisjoner, og når en av hennes lederkollegaer fra annet parti kommer og fremstiller en sår historie om et overgrep; Hvor hun ble hoppet på av en kåt 17-åring bak en låve i Stjørdal; SÅ så ikke Erna annen vei ut enn å velge tro på TSG og ikke gidde høre på gutten. Fordi gutten stod i veien for regjeringssamarbeidet med Venstre. Hadde Solberg forlangt å snakke med gutten, sannheten kommet på bordet; så hadde hun ikke hatt en regjering med Venstre, og da flertallet på sin side. Erna vant, gutten ble ofret, Trine fikk leke offer.
Kvinnfolka i Norsk politikk er like flinke med å benekte, gå over lik, feie ting under tepper, og ikke snakke om det som skal snakkes om.
De er like ille som mannlige ledere! Eller kanskje litt verre, fordi de ikke står opp for sine egne, de med eget kjønn som har blitt utsatt for noe. Da har de ikke hørt noe om det. De velger å høre en side av saken, og driter i om kvinnen her var den som innehadde maktposisjonen. For da skal vi støtte kvinnen. Alt for Norge, Alt for Politikken!
HYSJ! IKKE SI NOE! Sånn som i gamle dager! Bare denne gangen er det kvinnene som sier det!

Vi vil aldri kunne friskmelde norsk politikk, fordi vi ikke ønsker endrer måten partiene skolerer sine unge på, og vi vil ikke kunne friskmelde politikken i Norge når ingen tør snakke om elefanten i rommet; HOLDNINGENE, Manglende kunnskap og mangelen på å ønske endringer. De fortsetter i samme gamle tralten fordi det er dette de kan og vet, og alt annet er skummelt og fælt.

Sånn til sist vil jeg si at jeg aldri fikk noen tilbud om å ligge med Giske, men på den tiden var han jo så ung at alle sikla etter Jensemann!

Nann Jovold-Evenmo
Reell Likestilling ENK
Tlf 465 46 485
Epost [email protected]

 

 

#JernErna #ErnaSolberg #SivJensen #Norskpolitikk #Metoo #varslinger #media #sexløgnogolitikk #TrineScheiGrande #FrP #Venstre #Høyre #Regjeringen

Samfunnengasjert spaltist, upolert aktivist og wannabe rocker. Smertepasient med konstant hodepine. Det er viktig å bryte tabuer, og tørre stå for egne meninger, men man skal ikke valse over andre av den grunn.
Posts created 177

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top