Den dagen hvite, rike kvinner stjal #Metoo-kampanjen

Når tror du sikkert jeg skal snakke om de menn som har kommenterte «jeg har også blitt seksuelt trakassert», de menn som sables ned av kvinnene som hyler at de nå driver #whataboutisme og mener at de får skaffe seg en egen kampanje. Som mener de skal slutte å syte og oppføre seg som menn. De som mener at menn ikke fortjener samme fokus, fordi kvinner opplever det mest, enda tallenes tale sier at dette er ganske så likt.
Nei jeg skal ikke snakke så mye om dem.

Den egentlige #Metoo
#Metoo kampanjen ble egentlig startet i 2006 av en kvinne med navnet Tarana Bruke.
Hun var sosialarbeider og jobbet med barn. I 1997 møtte hun en 13 år gammel jente som fortalte om hvordan hun hadde gang på gang blitt utsatt for seksuelle overgrep av moren kjæreste. Detaljene var så grove at Bruke selv ikke visste hvordan hun skulle gripe an saken videre, og involverte en kollega som tok tak i saken for henne. Bruke oppdaget at behovet for å hjelpe minoritetsbarn som ble utsatt for seksuelle overgrep var så stort at hun i 2006 startet organisasjonen Just Be, for å vise empati og fortelle at ofrene er ikke alene. #Metoo ble skapt.
I 2017 stjeler Alyssa Milano og andre superstjerner mottoet, og bruker det i en likestillingskamp som nå går verden over.
Tara Burke er skrevet om i Aftenposten

Statistikk over seksuelle overgrep overfor barn:  
1 av 20 barn blir hvert år utsatt for seksuelle overgrep i Storbritannia ifølge nspccc.org.uk
2900 barn blir hvert år identifisert og trenger hjelp for å komme seg vekk fra seksuelle predatorer, i Storbritannia.
Over 54000 saker om seksuelle overgrep ble rapporter i 2015/2016 i Storbritannia.
50% var gutter.
90% av alle barna ble seksuelt mishandlet av noen de kjente.
I USA er det 1 av 5 jenter og 1 av 6 gutter som opplever seksuelle overgrep, de fleste opplever dette før de er fylt 8 år, dette i følge 1in6.org en organisasjon for seksuelt utsatte gutter.

Hva med Norge?
Ifølge BufDir blir om lag 15% av alle menn og kvinner utsatt for seksuelle overgrep som barn.
3 av 10 overgrep utføres på barn av andre barn.
17% av seksuelle overgrep overfor gutter utføres av kvinner.
12% av jentene og 5% av guttene oppgir at de ble utsatt for seksuelle overgrep før fylte 18 (Thoresen & Hjemdal 2014)
Gjerningspersonen er oftest mann ? 98% av jentene er utsatt av mannlig overgriper, og 17% av guttene er utsatt av kvinnelig overgriper.
Seksuelle overgrep blir som oftest ikke meldt til politi eller andre myndigheter.
Gutter forteller sjeldnere enn jenter om overgrep.

Hva med #Metoo og seksuelle overgrep:

Kampanjen som ble satt i gang i 2006, med #Metoo handlet om barn som ble seksuelt misbrukt, og hensikten var at overgrepsofre skulle se at de ikke var alene, og at det var noen som var der for dem, for å hjelpe dem vekk fra overgriperne. I USA er det flest minoritetsbarn og fattige barn som utsettes for seksuelle overgrep og trafiking.
Da kampanjen tok av i Høst via Alyssa Milano og hennes kolleger i filmbyen Hollywood, så ble ale disse barna rett og slett glemt. Hensikten er flyttet fra ofrene for seksuelle overgrep til voksne kvinner som utsettes for seksuell trakassering.
Selve #metoo kampanjen ble rett og slett stjålet av voksne, hvite kvinner med status, som har gjort den til sin, og til og med blitt kåret til Årets Person av Time Magazine. Den som burde vært kåret til årets person er Tara Bruke, og det for hennes 25 år lange kamp for barn som er seksuelt misbrukt.

I Norge har det gått for langt!
I Norge har denne gått som en farsott og både kvinner i filmbransjen, musikkbransjen, politikken og nå leger står frem med egne historier, og menn hysjes på og får beskjed om å få sin egen kampanje. Og misforstå meg rett, jeg har ikke sansen for seksuelle overgripere eller de som trakasseres, for det er noe jeg har opplevd selv i form av både verbal, non-verbal trakassering, men også voldtekt.
Men allikevel synes jeg det er for jævlig at vi i Norge har satt mannens hode på en stake til spot og spe fordi han bare er født mann!
I Norge er mannen, i form av sitt kjønn, dømt som overgriper og får ikke lov å kalle seg offer.
Her til lands er det blitt så ille at menn faktisk ikke lengre tørr sjekke opp en kollega de har et godt øye til, eller be en dame på date, fordi de er livredd for å bli sett på som en mannsgris og overgriper. Og de menn som er utsatt for seksuelle overgrep og seksuell trakassering; Deres terskel for å stå frem er enda høyere enn noen sinne.
jeg vet av menn innen alle samfunnslag, innen alle typer yrker som daglig utsettes for seksuell trakassering, voldtekt osv. Men straks de åpner kjeften sables de ned av krigerske kvinner som mener de er eneste som får lov å være trakasserte fordi de er kvinner. De sables ned med «VI har det verre», «skaffe dere en egen kampanje» og «Herregud, dette er såååå #whataboutisme».
Jeg blir helt matt av alle disse krenkede kvinnene som ikke ser skogen for bare trær, eller skal vi si «ser overgripere straks det handler om en mann».

Arbeidsministeren og Likestillingsministeren mener noe må gjøres.
Det har de rett i.
Men jeg synes det er trist at de i dag står i VG og sier «det handler ikke om at kvinner sutrer», og at de skal utrede lavterskeltilbud for seksuelt trakasserte, og at de skal ha inn arbeidet med holdninger på arbeidsplasser. Arbeidstilsynet skal på banen.
Jeg synes det er hårreisende at dette er samme ministrene som skal ta fra LDO midler, og lage egen likestillings- og diskrimineringsnemd, når kompetansen på dette er enorm i nettopp Likestillingsombudet (LDO).
LDO har i lang tid jobbet for å få Seksuell trakassering og prosesser i forbindelse med håndtering av disse sakene inn i HMS-lovgivningen. Men de har møtt stengte dører hos politikerne som skal forme og bestemme disse lovene.
Jeg synes det er håpløst at saken skal handle om kvinner, og kvinnelige politikere nå skal ta i et tak når dette er et emne som omfatter så forbanna mye mer enn at «kvinner ikke sutrer». De må evne å se at menn også utsettes i større grad for seksuell trakassering på arbeidsplassen. Og de må evne å høre på LDO når det kommer til kompetanse, faglig innhold i sakene, og ikke minst; De må høre på oss som sitter med historiene, også fra menn.

Og så må vi slutte bruke #Metoo, for vi er ikke seksuelt mishandlete minoritetsbarn!

Nann Jovold-Evenmo
tlf 46546485
epost: [email protected]

 

Referanser :
https://www.nspcc.org.uk/globalassets/documents/statistics-and-information/child-protection-register-statistics-england.pdf

d2l.org: https://www.d2l.org/the-issue/statistics/

Thoresen, S., & Hjemdal, O.K. (red.) (2014). Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv. (NKVTS Rapport nr. 1, 2014). Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. 

Bufdir: https://www.bufdir.no/Statistikk_og_analyse/Oppvekst/Vold_og_overgrep_mot_barn/Seksuelle_overgrep_mot_barn/
 

Samfunnengasjert spaltist, upolert aktivist og wannabe rocker. Smertepasient med konstant hodepine. Det er viktig å bryte tabuer, og tørre stå for egne meninger, men man skal ikke valse over andre av den grunn.
Posts created 177

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top